036-5356677 info@wuxing-almere.nl

WELKOM BIJ WU XING ALMERE

PRAKTIJK CHINESE GENEESWIJZE

Wu Xing Almere

Wu betekent vijf. Xing staat voor beweging/transformatie/fase.

Met de theorie van Yin en Yang is Wu Xing (vijf-fasen-leer of ook vijf-elementen-leer) de basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Ook de Tai Chi Tao en de Qigong stoelen op deze filosofie. Wu Xing heeft als uitgangspunt dat alles in de natuur, inclusief energie, cyclisch verloopt. In de natuur is dit o.a. waar te nemen in de wisseling van de seizoenen en in het menselijk lichaam in de onderlinge samenhang van de diverse organen.

De vijf-fasen-leer brengt alles in vijf categorieën onder, die worden weergegeven door de basiselementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water:

– Hout wordt geassocieerd met groei, ontwikkeling.
– Vuur is het hoogtepunt van deze groei (maximale yang).
– Metaal staat voor afname van energie.
– Water wordt geassocieerd met einde van de cyclus (maximale yin).
– Aarde neemt een bijzondere positie in, is het centrum en heeft de functie van het activeren van alle dingen op aarde.

Mijn Visie
Gezondheid betekent voor mij: goed in je lichaam zitten en vooral je goed voelen. Dat houdt in dat je in contact staat met jezelf en met je naaste omgeving. Je voelt je thuis in je eigen lijf en doet de dingen die goed voor je zijn. Onverwerkte emoties en innerlijke overtuigingen kunnen lichaam en geest negatief beïnvloeden. Tijdens mijn behandelingen en in de Tai Chi Tao/Qigong lessen streef ik ernaar, dat de cliënt/cursist zich fysiek en mentaal beter gaat voelen. Het gaat om ontspanning van lichaam en geest.
Over Margje Neve
Mijn naam is Margje Neve (1961) en ik ben van origine ergotherapeut. Naast mijn werk in de revalidatie en psychiatrie ben ik opleidingen gaan volgen in Chinese geneeswijze (acupunctuur, Chinese massage, Chinese kruiden en Tai Chi). Ook heb ik stage gelopen in China. Later ben ik een eigen praktijk Chinese geneeswijze gestart.
Sinds 1989 geef ik Tai Chi lessen. In het begin doceerde ik Qi Gong, een Tai Chi Chuan yang stijl en een zwaardvorm.

De laatste jaren geef ik alleen les in Tai Chi Tao, omdat het effect op de geestelijke ontspanning groter is en omdat de oefeningen afgestemd kunnen worden op de cursisten. Zo kan de les afgestemd worden op b.v. problemen met de rug, een “vol hoofd”, meer energie, spanningen verminderen of emoties kanaliseren.

Ik ben begonnen in 1986 met de BOCAM opleiding in Roosendaal en Utrecht. In 1996 ben ik gestart met de tai chi tao opleiding in Laren. later ben ik docent geworden aan deze docentenopleiding. Gelijktijdig volgde ik de opleiding tot herbalist en ik heb ook een jaar voedingsleer gedaan.
In 2006-2007 heb ik een qigong tuina opleiding gevolgd in Amstelveen, waar ik boeddhistische Qigong vormen geleerd heb. In het tweede jaar kwamen daar tuina technieken en een medische Qigong vorm bij. Deze Waiqi is een Qigong techniek van hoog niveau, waarbij de Qigong beoefenaar in staat is zijn/haar Qi te laten toenemen om het vervolgens naar de cliënt te sturen.
In de afgelopen jaren heb ik mij steeds meer verdiept in de psycho-somatiek van mijn clienten. Dit heeft geresulteerd in het volgen van de cursus Vijf Elementen Acupunctuur en Psycho-Emotionele Acupunctuur.
Nadere uitleg Wu Xing

Qi (spreek uit : “tchie”, zoals bij het niezen), letterlijk “adem”, is te vertalen als “energie”, of zeg maar : “zielsinformatie”

Wanneer we Ziek zijn, is de vrije circulatie van Qi verstoord. Die verstoringen kunnen zeer divers zijn : vervuilingen uit milieu of voedsel,vochtigheid, koude of hitte, maar vooral emotionele stress. Binnen de TCM zegt men dat 70% van alle ziekten ontstaat door emotionele blokkades.

Belangrijke Chinese medische teksten verkondigen: “emoties zijn de interne oorzaak van ziekten”. Emoties die intens zijn en/of langdurig aanhouden, belemmeren in de eerste plaats de Qi circulatie in de meridianen en zorgen voor problemen in spieren, pezen en gewrichten. Wanneer de signalen niet serieus worden genomen, dringen ze dieper door tot op orgaan- en bloedniveau en veroorzaken interne ziekten.

Vanaf de conceptie bezitten we erfelijke Qi, gekregen van vader en moeder. Ons bewustzijn, de ‘Shen”, laat deze Qi tot leven komen. Na de geboorte vullen we deze voorgeboorte-Qi aan met informatie uit de buitenwereld: voedsel, lucht en ook emotionele, intellectuele en spirituele voeding. Hiermee voeden we ons hele lichaam en onze geest. De meest zuivere en subtiele Qi voedt de “Shen”, ons bewustzijn. De Shen bepaalt onze fysiologie. Met andere woorden: onze diepe overtuigingen beïnvloeden in belangrijke mate het functioneren van ons lichaam.Als de Qi-informatie vrij en ongehinderd kan stromen in ons lichaam dan voeden we ons Shen-bewustzijn. Sterker nog: als we de Qi van de buitenwereld vrij kunnen opnemen en de Qi vrij stroomt in ons lichaam dan voelen we ons niet alleen goed, maar ook in harmonie met de wereld om ons heen. Deze “levensvreugde” is een eigenschap van “Xin”, het Hart, de energie die alle andere organen en functies beheert volgens de TCM.

De yin organen hebben ieder hun eigen bewustzijn ( Ben Shen), gevoel en Qi beweging:

– Hart-Vuur-Shen: het bewustzijn van mijn eenheid met het universum;het gevoel is levensvreugde;de Qi beweging is in het lichaam en contact zoekend naar buiten uitstralend.
– Milt-Aarde-Yi: het bewustzijn van zichzelf(ik), kennis van eigen behoeftes en mogelijkheden;.het gevoel is reflectie: analyse, synthese, redeneren, in evenwicht houden van gevoelens;de beweging is het verzamelen van energie naar het centrum, transformatie, productie, verdeling, voeding. Dit is de basis van ons immuunsysteem.
– Long-Metaal-Po: het bewustzijn van onze eigen kostbaarheid,basis voor de levensinstincten (lichaamsziel);het gevoel is bezorgdheid, de normale manifestatie van zelfzorg; de beweging is naar binnen gekeerd voor onderhoud en herstel.
– Nieren-Water-Zhi: het bewustzijn van mijn lotsbestemming, het potentieel, wilskracht, bewandelen van de eigen weg; het gevoel is respect hebben voor het eigen levensplan;de Qi beweging is dalend. De Zhi zorgt voor doelbewust leven volgens het hart.
– Lever-hout-Hun: het bewustzijn van de buitenwereld, openheid, vriendelijkheid, welwillendheid; het gevoel is opwinding, interesse, verbeelding, plannen maken; de Hun bereidt de plannen voor van de Shen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: 036-5356677

Wu Xing Praktijk Chinese Geneeswijze | Tai Chi Tao / Qi Gong | Kakistraat 14 | 1339 GG Almere